tiistai 2. joulukuuta 2014

Vaarallinen istuminen?

Lupasin kirjoittaa istumisesta ja sen aiheuttamista haitoista. Tästä on alettu puhua entistä enemmän, onneksi. Nykyihminen viettää tuhottaman paljon aikaa kankuillaan. Istutaan työmatkat autossa, tehdään toimisto- tai päätetyötä, istutaan palavereissa ja vielä vapaa-ajallakin istutaan ja sometetaan tai katsotaan telkkaria. Mutta että tämä todella asettaa terveytemme suurempaan vaaraan, kuin ehkä osataan ajatella. Miksi liikunnan määrälle löytyy suosituksensa, mutta ei  niinkään liikkumattomuudelle?

Tältä osin itse on osittain turvassa, kun ei yksinkertaisesti kykene istumaan kauan kerrallaan. Tai muutenkaan olemaan paikoillaan. Selkä kyllä kivasti muistuttaa, että on aika liikkua! Mutta tunnustan kyllä monesti jumittuvani koneelle/ katsomaan telkkaria ja liikun vasta sitten, kun on ihan pakko.

UKK-instituutin artikkelista selviää, että istumiseen käytetyn ajan pidentyessä, kasvaa riski sairastua sepelvaltimotautiin, tyypin 2 diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään ja se saattaa rappeuttaa selän rakenteita. Niska-hartiavaivoista puhumattakaan. Mutta monilla ihmisillä varmaan on sama käsitys, kuin minullakin oli, että esim. tunnin juoksulenkki illalla riittää kompensoimaan päivän istumisen. Mutta ehei! Sepä ei riitäkään, jos päivittäinen istumisaika kasvaa yli yhdeksään tuntiin! Mitä sitten voi tehdä? Joissakin toimistoissa esim. päätetöitä voi tehdä myös seisten, mutta ei sekään juuri parempi vaihtoehto ole.

Istumista pitäisi katkoa mahdollisimman usein. Ei saisi jumittua liian pitkäksi aikaa. Tässä nyt voi sitten jokainen käyttää omia keinojaan; taukojumppaa, asennonvaihdot jne. Olen kuullut, että joillakin työpaikoilla osa palavereista, pidetään kävellen. Vallan mainio idea! Hyötyliikunta on aina hyvästä; portaat hissin sijasta jne. Työmatkat pyöräillen/ kävellen?

Itsellä istuminen aiheuttaa pitkäaikaisena valtavaa tuskaa, joten se riittää motivaatioksi liikkua välillä. Muistan monta kertaa, kun jouduin edellisessä elämässä, lähtemään kesken luennon pois. Joskus itkien, joskus tuskanhien valuessa. Ei yksinkertaisesti kyennyt olemaan paikallaan niin kauan. Saatika siinä vielä keskittyä johonkin. Tätäkin kirjoittaessa, olen ehtinyt nousta kävelemään, venyttelemään jne. jo kymmenisen kertaa. Nykyään on myös erilaisia aktiivisuusrannekkeita, jotka muistuttavat, jos olet liian kauan paikallaan. (Itsellä on nyt käytössä Polarin Loop-aktiivisuusranneke. Laitan siitä myöhemmin postauksen)

Omia keinojani selvitä istumisesta on pienet kävelytauot; venyttelyt ; istuma-asennonvaihdot (esim.  risti-istunta). Istuessakin nytkyttelen ja hytkyttelen itseä vähän väliä (voi ulkopuolisesta näyttää hiukka rauhattomalta). Yritän kiinnittää huomiota hyvään ryhtiin, ettei kovin painu eteenpäin (tässä tietenkin auttaa, että osa selkärangasta taipuu luudutuksen vuoksi yhtä hyvin, kuin rautakanki.). Hyvä apu- ja kivunhallintakeino on pitää keskivartalon lihakset kunnossa (jooga ja pilates on tähän aivan loistavia; myös ongelmien ennaltaehkäisyyn). Kivunhallintaan auttaa myös hengitysharjoitukset. Pelkästään jo se, että pyrkii hengittämään edes muutaman kerran syvään, auttaa. Kipeänä usein kun alkaa hengittää pintapuolisesti. Välillä voi myös laittaa jonkun hyvän biisin täysille ja tanssia sen tahtiin! Tämä tietenkin voi aiheuttaa hämmennystä toimistossa :) Mutta ainakin kotona työskennellessä toimii.

Netti on pulloon taukojumppaohjeita. Sieltä vaan valitsemaan ne itselle sopivat. Pääasia tässäkin, että aloittaa jostakin. Pienikin liike on parempi, kuin liikkumattomuus.

Tässäpä ajatuksia tähän päivään. Nyt liikkeelle!


<3 Merja


Tältä minusta tuntuu oikeasti istuessa. Vaikka ulospäin näytänkin suht rauhalliselta :D

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti