keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Apukeinoja väsymykseen ja stressiin

Kohta ollaan selvitty pahimmasta pimeydestä ja päivät alkavat pidentyä. Mutta tosiasia on, että auringon helliviä säteitä, saadaan näillä leveysasteilla vielä odottaa tovi. Apukeinoja kaamosväsymyksen päihittämiseen, tunnutaan listaavan joka paikassa. Kerron kuitenkin omat aseeni, niin väsymystä kuin stressiäkin vastaan. En sen enempää nyt paneudu kuhunkin erikseen, mutta pääpiirteet selviävät ainakin :)

RAVINTO

-Kunnioita kehoasi ja ravitse sitä laadukkaalla ruoalla. Ja täydennä korkealaatuisilla ravintolisillä. Huolehdi, että saat tarvittavat antioksidantit, Q10, omega3, B-vitamiinit D-vitamiini jne.
-Pidä huolta suolistostasi; n.70-80% vastustuskyvystämme perustuu suoliston limakalvon moitteettomaan toimintaan. Säätelee ruoansulatuksen lisäksi elimistön (kuten ihon ja keuhkojen) reagointia ympäristön ärsykkeitä vastaan (muista mm. maitohappobakteerit, jotka hillitsevät esim. kroonista hiljaista tulehdusta).




 
LIIKUNTA
 
Liikunnan terveysvaikutuksista puhutaan, niin paljon joka puolella, että niitä tuskin tarvitsee luetella tähän (vähentää monien sairauksien riskitekijöitä jne.). Etsimällä ja kokeilemalla voi kukin löytää oman lajinsa. Ja varsinkin meillä, kenellä on tuki- ja liikuntaelin vaivoja, tämä onkin erityisen tärkeää, koska liikunta tukee parempaa toimintakykyä. Harrastaapa sitten mitä tahansa, pitäisi sen olla mielekästä, eikä pakonomaista tekemistä, joka aiheuttaa lisästressiä. Harrasta hyötyliikuntaa. Omia rakkaimpia harrastuksia ovat luonnossa liikkuminen/ lenkkeily koiran kanssa ja jooga.

 
 
 
 
 
MUU VAPAA-AIKA
 
Jokainen voi miettiä, että mitä vapaa-ajaltaan kaipaa/minkälaista haluaisi vapaa-aikansa olevan? Mitä pitää tehdä, että voi mahdollisimman hyvin? Kuinka paljon omaa aikaa olisi riittävästi? Itse sisällytän tähän omaan aikaani mielellään mm. kehoa ja mieltä rauhoittavia harjoituksia (meditaatio, hengitysharjoitukset, jooga). Kaikki nämä auttavat tukemaan kehoa stressiä vastaan.
 
LEPO
 
Riittävää unta ja palautumista ei voi myöskään painottaa liikaa. Itsellä ainakin oma keho säätelee hyvin pitkälle tätä; jos revin itseäni liikaa ja uuvutan itseni, myös kivut lisääntyvät. Joten on pakko opetella kuuntelemaan itseä ja antaa keholle aikaa palautua. Myös unenlaatuun ja palautumiseen auttavat laadukkaat ravintolisät.
 
 
Niin, ja muista juoda riittävästi vettä, n.2-3 litraa per päivä. Auttaa mm. ylläpitämään nestetasapainoa (väsymys ja päänsärkykin saattaa useasti johtua nestehukasta).
 
Huolehdi ihmissuhteistasi; halaa, puhu, kosketa ja nauti läheisyydestä, hemmottele ja palkitse itseäsi, ole itsellesi lempeä ja armollinen, ole kiitollinen, huolehdi riittävästä levosta, rentoudu ja nauti hyvästä ruoasta. Tanssi, hypi, laula, ihan mitä vaan, mistä tulee hyvä olo. Hengitä ja nauti elämästä!
 
 
Nauti läheisyydestä <3


Tällaiset mietteet tähän keskiviikkoon :)
 
<3 Merja
 
ps. millaisia apukeinoja teiltä löytyy takataskusta? 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti