perjantai 23. tammikuuta 2015

Testissä: Fustra/ Beauty Center Oulu

Kävin siis keskiviikkona fustran näytetunnilla. Halusin tarkoituksella odottaa pari päivää, ennen kuin kirjoitan tämän. Syy sille on yksinkertaisesti se, että tietäisin paremmin, miten kehoni tähän harjoitusmuotoon suhtautuu. Se tässä kipukroonikon ja selkävammaisen elämässä on yksi haasteellisemmista asioista; vaikka liikkeet tekisi täysin oikein, sopivilla painoilla, saattaa kivut iskeä päälle useamman päivän päästä. Ja kun tässä eri lajien testailussa yksi pointti on tutkailla asiaa sen kannalta, miten laji tällaiselle kiputaaplaajalle soveltuu, odotin vähän aikaa. Mutta hyvältä näyttää! Kivut eivät ole entisestään lisääntyneet. Normi "herkkyyden" tunnetta lihaksissa, mutta muuten kaikki ok. Ja täytyy muistaa, että kaikki olemme kuitenkin yksilöitä. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle kipuilijalle.

 "Fustra on palkittu harjoitusmetodi, jota käytetään parantamaan ryhtiä, lisäämään liikkuvuutta, kehittämään kehon hallintaa ja vahvistamaan keskivartaloa". Tämä suora lainaus on  FustraFinlandin sivuilta. Kun astelin Oulun Beauty Centeriin demotunnille, tämä oli suunnilleen kaikki, mitä tiesin. Eli käytännössä en mitään. Puhelimessa Satu, joka siis tunnin veti, oli jo haastatellut minua; kysellyt taustatietoja, rajoitteita, leikkauksia jne. Joten hän oli alusta alkaen hyvin kartalla, että kaikkia liikkeitä ja laitteita, ei tällä kertaa voitaisi käyttää. Mutta tästä fustra onkin mielestäni erittäin hyvä juttu; ohjelma räätälöidään jokaiselle erikseen; huomioidaan jokaisen yksilölliset tarpeet. Ja alussa on aina tarkat haastattelut, ennen kuin tehdään yhtään mitään.
Aluksi harmittelin, kun unohdin kameran matkasta. Joten itse treenistä, ei valitettavasti ole kuvia. Mutta ehkä se oikeastaan olikin ihan hyvä juttu. Koska ei siitä selviäisi kuitenkaan, millainen tunti jollain toisella olisi. Ja fustrasta on vielä erilaisia ohjelmia, eri tavoitteisiin; painonhallinnasta, niskan ja selän lihasten kehittämiseen. Mutta kaikista näistä löytyy lisätietoa noilta em. nettisivuilta.

Omalla kohdallakin tunti alkoi luonnollisesti lämmittelyllä. Jo siinä crosstrainerillä Satu kyseli, missä asennossa hahmotan kehoni olevan. Ja sehän on täälläkin jo aiemmin tullut selväksi, että en todellakaan aina hahmota kehoani oikein! Suurin syy siihen on se, että oikeastaan koko selkärankahan on epänormaalissa asennossa ja se taas aiheuttaa sen, että koko muukin keho on epätasapainossa. Ja fustralla nimenomaan on tarkoitus tasapainottaa kehon lihasten epätasapainoisuutta. Johtuipa se sitten, mistä tahansa; vammoista, leikkauksista tai vaikkapa vääranlaisesta rasituksesta.

"Harjoitttelussa käytetään pääosin omaa kehoa sekä apuvälineinä keppejä, painoja, tukityynyä sekä taljalaitteita".Omat liikkeeni tehtiin pääosin kepin ja pienten painojen avulla. Keskityttiin "lapatukea" kehittäviin liikkeisiin ja syviin vatsalihaksiin. Ja koko ajan Satu näytti, miten liikkeet tehdään ja korjasi, jos meinasin lipsua vääriin asentoihin. Monet liikkeet ja hengitystekniikka, olivat jo jooga- ja pilatestunneilta tuttuja, joten oli kyllä Satu todellakin minun näköisen demon rakentanut! Ja kyllähän tuossa hikikin pukkas pintaan, että aina ei tarvitse rehkiä täysiä, isoilla painoilla :) (vaikka tunnustan kyllä, että aika täysiä välillä rehkin) Ihan varmasti jää näistä useampi liike kotiharjoitteluun mukaan.
Suosittelen ihan kaikille! Varsinkin meille selkävammaisille (toivottavasti kukaan ei nyt pahastu tuosta minun käytämästä nimityksestä. Pilke silmäkulmassa!). Pienillä jutuilla voidaan kipuja ja virheasentoja helpottaa. Myös päätetyöntekijöille ja paljon istumista harrastaville varteenotettava vaihtoehto. Pakko muuten mainita, että länsinaapurissa ollaan, tässäkin, asiassa edellä; kunta nimittäin korvaa työntekijöilleen fustran, koska sen on katsottu parantavan työkykyä merkittävästi! Saa korjata, jos olen väärässä. Fustran on muuten kehitttänyt suomalainen Jarkko Kortelainen, vaikka metodi tuntuu vielä olevan isompi juttu maailmalla, kuin täällä kotomaassa. Mutta uskon, että tästä tulee kunnon hitti täälläkin!

Lisätietoja ja hintoja voi kysyä suoraan Sadulta: Puh. 050 567 7122
satu.sutinen@beautycenteroulu.com

<3 Merja lähettää kiitoksen, tästä kokemuksesta ihanille Beauty Centerin naisille, Sadulle ja Annelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti