sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Leppoisa sunnuntai pitkän aamiaisen ja lenkkeilyn merkeissä +leviteohje

Sunnuntai on oiva päivä syödä aamiainen pitkän kaavan mukaan ja nautiskellen. Yleensä sitä tulee aamulla syötyä hyvinkin nopsaan, mutta joskus siihen on hyvä kuluttaa, vähän enemmän aikaa. Tällainen rauhallisempi startti, antaa loppupäivälle ihan eri fiiliksen! Yleensä silloin, kun aikaa on enemmän, valmistan smoothieta sekä puuroa. Smoothien saattaa korvata myös itsetehty jugurtti eri höysteillä; pähkinät, marjat, hedelmät jne. Puuroksi valikoituu useimmiten kauramalli, mutta tällä kertaa testasin uutta Sadonkorjuu -versiota, jossa on kauran lisäksi, kurpitsan-, auringonkukan- ja pellavansiemeniä. Pöytään tulee myös leipää ja niille eri päällisiä, tällä kertaa mm. lohta ja juustoa, vihreitä unohtamatta. Aamiaista ennen on tietenkin nautittu Fitskun Basics-juoma, josta erityisesti suolisto tykkää. Se auttaa myös aamiaisesta saatavia ravintoaineita imeytymään paremmin :)

Joskushan sitä Joku saattaa "nauttia" esim. smoothien ulkovaatteet päällä ja just ennen, kun sulkee oven perässään, ottaa viimeisen kulauksen. Okei, tunnustan, minä se olin! Mutta tämä ei kyllä itsestä ainakaan ole se paras tapa aloittaa aamu. Yleensä varaan aina sen verran aikaa aamulla, että ehdin rauhassa istuskella kahvikuppi kädessä ja orientoitua päivään. Mutta tuhottoman vähän, tästä ajasta, käytän varsinaisen aamiaisen syömiseen. Tai pahimmassa tapauksessa koko aamiainen jää välistä. Tässä olisi kyllä petraamisen varaa itsellä. Ja onhan sillä hitaasti syömisellä oikeastikin hyvät puolensa; ruoan maistaa paremmin ja huomaa, milloin on oikeasti kylläinen (auttaa myös painonpudotukseen). Lisäksi ruoansulatus paranee, kun keholla on enemmän aikaa käsitellä ruokaa. Ja onpa jossakin kerrottu, kiireettömän syömisen, myös auttavan stressin hallinnassa. Ja onhan se nyt ihan eri asia, että kattaako pöydän nätisti ja valmistelee ruoan huolella, vai hotkiiko aamiaisen puolessa minuutissa, kelloa tuijottaen. Ja jos tämä tuntuu arkena mahdottomalta toteuttaa (niin kuin yleensä on), tekee sen edes joskus. Sekin on jo parempi :)


Niin, se leviteohje vielä. Silloin joskus, kun syön leipää, sipaisen päälle yleensä voita. Nyt olen alkanut tehdä myös levitettä, jota maustan esim. yrteillä, valko- tai ruohosipulilla. Voi kun on vähän hankala leviämään, suoraan jääkaapista otettuna. Levitettä voi sitten käyttää leivän päällä, paistamiseen ja yleensäkin ruoanlaittoon.

Tarvitset:

100 g voita
1 dl kylmäpuristettua öljyä (itse käytän mieluiten avokadoöljyä)
1 dl vettä
(valkosipulinkynsi tai kaksi)
(yrttejä esim. tuoreyrttejä tai kuivattuja yrttejä)
(ripaus merisuolaa tai ruususuolaa yms)
Mausta oman maun mukaan!

Laita pehmennyt voi ja öljy tehosekoittimeen tai kattilaan. Sekoita tasaiseksi tehosekoittimessa tai vatkaimella. Käytä öljynä esim. kylmäpuristettua avokadoöljyä. Lisää tehosekoittimen käydessä, vesi hitaasti joukkoon. Lisää mahdolliset yrtit ja valkosipuli sekä ripaus suolaa. Laita levite jääkaappiin kiinteytymään.


Valko- ja ruohosipulilla höystettyä levitettä, speltti & kurpitsansiemen näkkärillä. Ai, että on hyvvää!

Hyvän aamiaisen turvin, jaksaa käydä pitkällä lenkillä :)


<3 Merja

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti