lauantai 28. helmikuuta 2015

Joogahaaste

Alkuvuodesta täällä bloginkin puolella kärvistelin käynnistysvaikeuksien kanssa. Tarkoittaen lähinnä siis sitä, että tuon joulu-uusi vuosi -akselin aikana irtauduin vähän turhankin hyvin rutiineista. Ja nimenomaan rutiineista joogassa. Yhtäkkiä huomasin, että olikin jotenkin toooodella vaikea aloittaa harjoittelua. Ja silloinkin, kun sitten sain aikaiseksi joogia, pysyttelin visusti siellä omalla mukavuusalueella; tehden sellaisia kivoja asanoita, joissa olen jo muutenkin hyvä. Jotakin siis piti asialla tehdä, koska kaikista lajeista jooga on ollut parasta selälleni. Sehän voi äkikseltään kuulostaa hassulta, että tällainen tyyppi, jolla on selässä rautakanki, saa eniten apua juuri tästä lajista. Mutta jooga on mahtavaa senkin vuoksi, että sitä tehdään oman kropan ehdoilla; jos johonkin ei taivu, ei tarvitse repiä itseään väkisin.

Jooga-asanoita/ -harjoitusohjelmiahan on kirjat ja netti pullollaan ja jos on perusterve ihminen, voi ihan hyvin aloittaa kotiharjoittelun niillä. Oman selkähistoriani vuoksi halusin kuitenkin, että ammattilainen tekee minulle ohjelman. Ja muutenkin kyllä suosittelen aluksi esim. tunneille menemistä. Itse nimittäin on vaikea hahmottaa, onko linjaukset asanoissa kunnossa. Niinpä siis käännyin Joogastudio Oulun Matin puoleen. Ja miksi juuri hänen? Olen testaillut eri joogasuuntauksia ja hänen opettamansa, voimallisen hathan, olen huomannut soveltuvan itselleni ja selälleni parhaiten. Muitakin tyylejä aion ehkä sekalaisesti jatkaa, mutta tähän omaan "haasteeseeni" halusin ehdottomasti tämän. Matin kanssa siis käytiin yhdessä läpi tavoitteita. Halusin nimenomaan kehittää lihasvoimaa noilla heikoilla alueillani, mm. lapatuessa, mutta voiman kasvattaminen koko kropassakaan ei olisi pahitteeksi. Yksi tavoitteista on myös se, että joogasta tulisi jokapäiväinen ystäväni.
Siinä se nyt on!

Eilen harjoitusohjelma käytiin asana-asanalta läpi (asana> asento). Aurinkotervehdyksen lisäksi (kuva alla), ohjelmaan kuuluu hengitysharjoitus, 19 asanaa ja loppurentoutus. Aikaa tähän kaikkeen kuluu n.60-75 min. Kovin sitä tunsi tunsi itsensä jäykäksi, kun ei säännöllisesti nyt ole jooginut. Mutta suht hyvin meni, ainakin opettaja kovasti yritti niin vakuutella :D Linjaukset pystyttiin yksityistunnilla katsomaan hyvin tarkkaan ja käytiin läpi, miltä mikäkin kehossa tuntui. Olo kyllä oli tunnin jälkeen parempi kuin hyvä! Sekä fyysisesti että henkisesti.

Nyt on siis edessä seuraavat 30 päivää tiukkaa settiä. Sitoutumistahan se vaatii kyllä. Ja mistä aika? Sanotaanko, vaikka niin, että jostain sen halutessaan kyllä aina löytyy. Itse aion nipistää sen aamuista. Itse en halua missään nimessä siihen tilanteeseen, että tulevaisuudessa joutuu jossittelemaan, olisiko pitänyt oman terveyden eteen tehdä enemmän. Ja siitä saisi sitten syyttää ihan itseään. Joten jos tällaisella saan lisättyä omaa hyvinvointiani (sekä fyysistä että henkistä), niin antaa tulla vaan.

Mielenkiinnolla seuraan, mitä tässä kuukaudessa kehossa tapahtuu. Ihan taatusti kehitystä. Ja nimenomaan kokonaisvaltaista sellaista, koska joogahan ei todellakaan ole pelkästään fyysistä, vaan vaikuttaa hyvällä tavalla sinne mielenkin puolelle.
<3 Merja

Tässä juttua, kun kävin testaamassa Joogastudio Oulua ensimmäistä kertaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti